Een wijnproeverij thuis organiseren

wijnproeverij

Als je vrienden of familie wel een glaasje wijn lusten dan is het natuurlijk erg leuk om een wijnproeverij bij je thuis te organiseren. Ideaal is om hiervoor gebruik te maken van wijnpakketten. Deze kan je bestellen op basis van de soort wijn, het land, de streek en de druivensoorten. Hierdoor heb je al snel wat overblijfselen als een van de gasten niet mee wilt doen of graag die ene fles toch graag voor zichzelf houdt. Uiteraard zijn bijpassende hapjes een must. In dit artikel vertellen we je hoe je een wijnproeverij bij je thuis kan organiseren en gebruik kan maken van wijnpakketten.

De wijnproeverij zelf

Om te beginnen kies je een leuk thema. Enkele voorbeelden zijn proeverijen gebaseerd op het land van de wijn, zoals Italië, Spanje of Frankrijk. Of misschien iets gewaagder, dan kies je voor Griekse, Macedonische of landen buiten Europa zoals Chili, Australië of Nieuw Zeeland. Voor alles is een wijnpakket. Ook is het een optie om voor een regio te kiezen, zoals de Mediterrane. Je kan er ook voor kiezen om alleen wijnen uit hetzelfde jaartal te proeven, van dezelfde druivensoort of alleen rode, witte of rosé wijn. Als je hier niet zeker van bent dan is het altijd een goede idee om bijvoorbeeld 3 witte wijnen te kiezen, 1 of 2 rosé wijnen en 3 rode. Als afsluiting kan je dan kiezen voor een lekker likeurtje of port. Hierin kan je kiezen voor wijnen van nieuwe en oude wijnlanden of juist van een zomer wijntje tegen een winterwijntje. Als je nog ideeën nodig hebt dan is blind proeven ook altijd leuk. Laat iedereen opschrijven wat ze per wijn proeven, dit kan bij een normale proeverij als blind proeven. Wist je dat veel mensen hooi, oude kaas of zelfs olie proeven in wijnen? Iedereen heeft een ander smaakpatroon wat erg leuk is om te ontdekken. Ideaal hiervoor is een proefformulier wat iedereen uitgedeeld krijgt en kan invullen. Uiteraard besteed je aandacht aan de volgorde, eerst de lichtere wijnen en opbouwend naar zwaardere. Ook kies je ervoor om als je verschillende soorten combineert om naast de opbouwing te kiezen voor eerst wit, dan rosé en dan rode wijnen. Vergeet niet om gebruik te maken van de juiste wijnglazen, tenzij je voor de oude Mediterrane stijl glazen gaat. En altijd zorg je dat er een gevulde karaf water is voor je gasten. Je wilt niet dat ze halverwege omvallen.

Bijpassende hapjes

Uiteraard is het persoonlijk wat iemand lekker vindt om te eten als ze een wijntje drinken, maar er zijn zeker een paar combinaties die het altijd goed doen. Chardonnay werkt altijd goed met vis zoals zalm of garnalen. En natuurlijk de standaard combinatie van champagne en oesters. Als er een BBQ is dan kies je voor een stevige Shiraz of Malbec. Pittig Aziatisch eten is goed te combineren met een Riesling, of een andere zoete wijn. Cabernet Sauvignon is perfect met steak. Port en blauwader kaas doen het goed en dessertwijn is goed met geitenkaas te combineren. Ook zijn aardbeien vaak een goede combinatie met rosé. Het geeft een vollere smaak aan de wijn. Maar in het algemeen doen hapjes zoals salami, gedroogde ham, kaasjes en olijven het altijd goed met een glas wijn.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *