Kaas

zwitserse kaas

Kaas is een product dat valt onder de zuivelproducten. Het is dan ook een zuivelproduct met een vaste structuur. Door zuursel en stremsel aan de melk toe te voegen, wordt het vocht van de zuivel gescheiden van de vaste stoffen. Deze vaste stoffen zijn eiwitten, mineralen en vetten. Nadat dit gebeurd is, kan er eventueel nog zout en/of schimmels aan de kaas toegevoegd worden. Kaas kan gemaakt zijn van alle dieren die zuivel produceren. Het gaat hier voornamelijk om koeienmelk. Ook schapenmelk en geitenmelk worden steeds populairder. Daarnaast is het ook mogelijk om kaas te maken van paardenmelk, rendierenmelk, jakmelk, buffelmelk en kamelenmelk.

Zwitserse kaas

Nederland staat natuurlijk bekend om zijn kazen, maar ook andere landen kunnen heerlijke kazen produceren. Zo is er bijvoorbeeld Zwitserse kaas. Zwitserse kaas komt, zoals de naam al zegt, uit Zwitserland. Zwitserland staat natuurlijk bekend om de Alpen. Veel mensen kennen de Alpen alleen van wintersport, maar als het niet meer vriest, staan er in de Alpenweiden veel koeien te grazen. Deze melk van deze koeien wordt gebruikt om Zwitserse kaas van te maken. Hierdoor krijgt deze kaas een bijzondere smaak. De koeien eten namelijk gras in de Alpenweiden, waarbij ze tegelijk ook Alpenkruiden opeten. Dit geeft hun melk een bijzondere smaak, wat doorgezet wordt in de kaas. Deze kazen zijn ook altijd kwalitatief erg goed.

Zwitserse kaas is zo typisch, dat maar liefst 13 soorten beschermd zijn met de Beschermde Oorsprongsbenaming. Deze kazen hebben dus een beperkte oorsprong, wat betekent dat ze in een bepaald gebied geproduceerd, verwerkt en bereid moeten worden. Ook moet dit gebeuren op een gecontroleerde werkwijze. De kaas mag dus alleen een bepaalde naam dragen als het precies aan al deze eisen voldoet. Een leuk feitje is dat in Zwitserland 40 procent van alle koeienmelk gebruikt wordt om kaas van te maken. Al deze melk wordt dus volledig volgens het protocol tot Zwitserse kaas gemaakt.

Gruyere kaas

Een voorbeeld van een Zwitserse kaas is Gruyere kaas. Deze kaas onderscheidt zich van andere kazen door een zoete en nootachtige smaak. Het is ook een redelijk pittig kaasje. De smaak van Gruyere is het beste wanneer het gecombineerd wordt met een glas witte wijn. Ook fruit smaakt heerlijk bij Gruyere kaas. Daarnaast is Gruyere kaas ook heerlijk om te gebruiken als kaas voor in de kaasfondue.

Je kan Gruyere kaas en andere Zwitserse kazen gewoon in Nederland bestellen. Deze worden dan vacuüm verpakt naar jou opgestuurd. Om de kaas vers te houden, kan je beter meerdere kleine stukken bestellen. De vacuüm verpakking zorgt er namelijk voor dat ze ongeveer twee maanden goed blijven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *